The Gentile Times Reconsidered; Carl-Olof Jonsson

Was de wederkomst van Christus ruim 100 jaar geleden? Volgens de Jehovah’s Getuigen eindigden in 1914 de “Tijden der heidenen” en kwam Jezus Christus terug om – onzichtbaar – Zijn Koningschap in de hemel te aanvaarden. The Gentile Times Reconsidered. The Gentile Times Reconsidered

De Wachttoren van 15 februari 2006 zegt daarover bijvoorbeeld:

Een nauwkeurige studie van bijbelprofetieën heeft logisch denkende mensen overal op aarde ervan overtuigd dat de Messias in de eerste eeuw is gekomen en dat hij zou terugkeren. Uit bewijsmateriaal blijkt dat zijn voorzegde terugkeer, het begin van zijn “tegenwoordigheid”, in 1914 plaatsvond (Mattheüs 24:3-14). In dat jaar werd Jezus onzichtbaar in de hemel tot Koning van Gods koninkrijk gekroond. 

Het Jaarboek van Jehovah’s Getuigen 2014 zegt over 100 jaar geleden het volgende:

De Bijbelonderzoekers geloofden dat “de tijden der heidenen”, waarover in Lukas 21 : 24 (Statenvertaling) wordt gesproken, omstreeks 1 oktober 1914 zouden eindigen. 

Carl-Olof Jonsson en de tijden der heidenen

The Gentile Times Reconsidered
Carl-Olof Jonsson

De Zweed Carl-Olof Jonsson (1937) is kennelijk niet een van die “logisch denkende mensen overal op aarde” waarover het wachttorengenootschap (WTG) het heeft in haar publicaties. De schrijver van het boek “The Gentile Times Reconsidered: Chronology & Christ’s Return” (als PDF te downloaden; Engels) gaat uitgebreid in op de eschatologie van de Jehovah’s Getuigen (JG). Op de cover van zijn boek (4e – uitgebreide – editie – 2004) zegt hij het volgende:

Het idee dat de “tijden der heidenen”, refererend aan Lukas 21 : 24, een periode van 2520 jaar omvat, heeft geleid tot speculaties en teleurstellingen onder velen die de wederkomst van Christus verwachtten in de afgelopen twee eeuwen. Hoe ontstond dit geloof en hoe ontwikkelde het zich? Wat laten de historische en Bijbelse feiten zien?

Carl-Olof Jonsson op film

In een oude, maar uitstekende film, komt Carl-Olof Jonsson aan het woord. Hierbij dat gedeelte:


The Gentile Times Reconsidered

Er wordt gewerkt aan de vertaling van dit boek; volg de vorderingen op de website van de vertalers

Raymond Franz over Jonsson en de tijden der heidenen

Voormalig lid van het Besturend Lichaam van het WTG – Raymond Franz† – vertelt in zijn boek “Gewetensconflict” (vanaf hfst. 7, pag. 157) over de leringen omtrent o.a. 1914 en de tijden der heidenen. Hij wijst op de briefwisseling van de Zweedse JG (pionier en ouderling) Carl Olof Jonsson met de top van de organisatie. Het materiaal uit Zweden legde genadeloos bloot dat het WTG helemaal fout zit met “1914”. De organisatie wist zich geen raad met de brief en pas jaren later kreeg Jonsson een nietszeggende reactie. (Briefwisseling Jonsson – WTG) Ondertussen was het bestuur van het WTG wel een campagne gestart op basis van het materiaal uit Zweden dat men gelezen had. Uit één van de brieven blijkt duidelijk dat het wachttorengenootschap niet gediend was van eigen onderzoek naar de chronologie door individuele of groepjes JG. Men wist dus zeker al in 1978 dat “-607” en “1914” niet klopten, maar omdat men er niks anders voor in de plaats had, werd deze verkeerde leer niet aan de kant gezet.

Jonsson werd na jaren in Zweden gevraagd afstand te doen van zijn brief en “berouw” te tonen. Dat deed Jonsson natuurlijk niet. Hij liet wel weten dat als het WTG kon bewijzen dat wat hij geschreven had niet klopte, hij dat alsnog zou doen. Een dergelijke poging is echter nooit ondernomen door het WTG.

Carl-Olof Jonsson uitgesloten uit de gemeenschap van Jehovah’s Getuigen

Zoals het altijd gaat: de boodschapper werd uitgesloten, nota bene door een comité met JG, die de Engelse taal niet machtig waren en dus de rechtstreeks in het Engelse geschreven brieven aan het WTG in de USA nooit hebben gelezen. Was ook niet belangrijk; de “boosdoener” moest uitgesloten worden. Hoe herkenbaar is dit voor zovelen?

De organisatie ging daarna gewoon verder met verkondigen van bewezen onwaarheden. Dat moest ook wel, anders was het einde oefening geweest. Immers – zoals ik zo vaak zeg – als 1914 niet klopt, dan bestaat er geen door God aangestelde organisatie met de naam Getuigen van Jehovah. Dan had iedereen vanaf dat moment zijns weegs kunnen gaan; einde organisatie…, einde macht…, einde geldstromen…; einde van héél veel ellende. Helaas is dat niet gebeurd. Nog steeds worden er zovelen misleid op basis van een aantoonbaar valse leer.

Eschatologie Jehovah’s Getuigen The Gentile Times Reconsidered

De Engelse Wikipedia heeft een pagina over de eschatologie (leer van de laatste dingen) van de Jehovah’s Getuigen.

Engelse Wikipedia over eschatologie Jehovah’s Getuigen


The Gentile Times Reconsidered

The Gentile Times Reconsidered

9 Reacties

 1. Pingback: de toren van babel – HOE kan ik voor altijd leven 04/03/2020
 2. Jim 10/02/2018
 3. Theo Kainos 30/07/2015
 4. Jantiena Visser 17/09/2014
  • Wachttorenkijker 17/09/2014
  • Gert Jan Mul 16/10/2015
   • Wachttorenkijker 16/10/2015
    • Gert Jan Mul 19/10/2015
     • Wachttorenkijker 20/10/2015
   • Gert Jan Mul 03/01/2016

Geef een reactie

Translate »