Jehova Getuigen nieuws

Misbruikslachtoffer schrijft brief aan organisatie Jehovah’s Getuigen

Kort nadat een actieve Jehova Getuige een brief naar de organisatie van Jehovah’s Getuigen in Nederland, gericht aan woordvoerder Michel van Hulten, stuurde (zie bericht hieronder) is het nu de beurt aan een voormalig slachtoffer van kindermisbruik. Op de website van Reclaimed Voices staat haar aangrijpende brief.

De briefschrijfster vertelt o.a. het volgende, dat voor veel (ex) Jehovah’s Getuigen zeer herkenbaar is:

Mijn vader was ouderling. Toen het misbruik aan de orde kwam is mijn ‘zaak’ op een schandalige, vrouwonterende wijze behandeld. Er werd een commitézaak van gemaakt. Ik moest mijn verhaal vertellen aan 6 (!!!!!!) mannen. 2 ouderlingen uit de gemeente van mijn vader, 2 ouderlingen uit mijn gemeente, op verzoek van mijn vader een vriend van hem en mijn man. En ik als enige vrouw. Ik ben dichtgeklapt en heb niet alles durven zeggen. En NIEMAND die mij vertelde dat ik aangifte mocht doen. Er werd eigenlijk aangegeven dat ik niet helemaal werd geloofd. Dit werd ook gevoed door het feit dat mijn vader een deel wel, maar ook een deel niet heeft bekend. Overigens wijzigde mijn vader steeds zijn bekentenis/ontkentenis!

Lees a.u.b. zelf de gehele brief. (16-07-2018; Jehova Getuigen nieuws)


Brief van actieve Jehovah Getuige aan woordvoerder

De woordvoerder van de Jehovah’s Getuigen in Nederland is Michel van Hilten. In het Dagblad van het Noorden reageerde hij op een interview met Frank Huiting van de Stichting Reclaimed Voices. Dat is de stichting die opkomt voor slachtoffers van seksueel misbruik in de organisatie van Jehovah’s Getuigen. Van Hilten laat weten dat de Nederlandse tak van de organisatie niet met deze stichting wenst te communiceren. Zie het artikel.

“Met een kanon op een mug schieten”

Voor intern onderzoek is er volgens de organisatie evenmin aanleiding: “Nogmaals: er wordt veel geroepen, zonder kennis van feiten. Zo’n onderzoek is schieten met een kanon op een mug,” aldus Van Hilten.

Die laatste uitspraak heeft niet iedere Jehovah’s Getuige in dank aanvaard. Dat blijkt uit de brief van “De Sprekende Getuige”, die helaas anoniem moet blijven, wil hij niet zelf in uitsluitingsproblemen terecht komen. In de kritische brief (staat op de website van Reclaimed Voices) stelt de schrijver o.a.:

“Aan moed heeft het je zeker niet ontbroken, wel aan de nodige zorgvuldigheid. “Schieten met een kanon op een mug” noemde je de wens van onze complete volksvertegenwoordiging om een onderzoek in te stellen naar die honderden meldingen van seksueel misbruik binnen de organisatie. Buiten het feit dat je woorden getuigen van een respectloze houding naar de autoriteiten (wat stond er ook alweer allemaal in Romeinen 13?) zet je bovendien een grote groep kwetsbare personen weg als een onbeduidende mug. Mensen die dagelijks nog de gevolgen ervaren van het misbruikt zijn.”

Moedig van de Sprekende Getuige om een weerwoord te laten klinken tegen de woordvoerder van het almachtige wachttorengenootschap. Hij vertegenwoordigt daarmee zeker meer Jehovah’s Getuigen, die op z’n minst moeite hebben bij de wijze waarop de organisatie van Jehovah’s Getuigen het probleem seksueel misbruik aanpakt in Nederland en ook wereldwijd. Misschien is het een opmaat naar meer kritisch denken en handelen vanuit de Jehovah’s Getuigen zelf. Intern verzet is te hopen, maar helaas niet zomaar te verwachten… (12-07-2018; Jehova Getuigen nieuws)


Tweede Kamer wil onderzoek naar organisatie Jehova Getuigen

Dagblad Trouw meldt dat alle partijen in de Tweede Kamer ingestemd hebben met de motie van Michel van Nispen (lid van de SP). De Kamer verzoekt  het kabinet zelf onderzoek te doen naar seksueel misbruik in de organisatie van Jehovah’s Getuigen. Zie het artikel op deze website (04-07-2018; Jehova Getuigen nieuws)


NOSop3: organisatie Jehovah’s Getuigen is niet altijd praatgraag

Hilde Bouwman en Maxime de Vries constateerden wat ex-Jehovah’s Getuigen al ruim ervaren hebben: de organisatie van Jehovah’s Getuigen is helemaal niet zo “open” als men wil doen voorkomen. Als het niet past in de eigen “marketingstrategie” werkt men niet mee aan het journalistiek principe van hoor en wederhoor en het belichten van meedere kanten van een onderwerp waarover verslag wordt gedaan. Het artikel, met daarin de korte NOS op 3-documentaire: “Over de drempel”, begint met:

De deur van de Jehovah’s Getuigen staat dit weekend wagenwijd open. Het jaarlijkse congres van de gemeenschap is vrijdag begonnen en zowel leden als niet-leden zijn welkom. Een groot contrast met hoe Jehovah’s Getuigen normaal met de buitenwereld omgaan.

Ja, ze komen bij je aan de deur om met je te praten over het (volgens hen) ware geloof. Andersom zijn ze minder praatgraag, als jij vragen stelt over dingen waar ze het liever niet over hebben.

Dat merkten we toen we de video hieronder wilden maken. Daar vertelt Rick (26) zijn verhaal. Hij was zijn leven lang lid van de Jehovah-gemeenschap. Tot vorig jaar, toen hij een beslissing nam met grote gevolgen: hij stapte eruit. En omdat Getuigen geen contact meer mogen hebben met uitgesloten leden, verloor hij het contact met zijn ouders, zus, de rest van zijn familie en zijn vrienden. (27-06-2018; Jehova Getuigen nieuws)

Lees het hele artikel van NOS op 3 en bekijk de documentaire over ex Jehova Getuige Rick

Jehovah’s Getuigen weigert slachtoffers misbruik inzage in dossier

RTL nieuws publiceerde op 21 februari 2018 een bericht inzake seksueel misbruik affaire bij Jehovah’s Getuigen. De organisatie weigert slachtoffers van misbruik inzage in het dossier dat er van hen binnen de organisatie is. De advocaat van de slachtoffers, Nico Meijering, wil de kromme redenering waarop deze weigering gebaseerd is eventueel gerechtelijk aanpakken. (22-02-2018; Jehova Getuigen nieuws)


Promotievideo’s Jehovah’s Getuigen op “Wees moedig” congres 2018 zeer verontrustend

De eerste fragmenten uit de grote hoeveelheid promotiemateriaal via videobeelden op het Jehovah’s Getuigen 2018 congres staan online. De titel van het congres van Jehova Getuigen is “Wees moedig”. De beelden (Engelstalig) zijn zeer verontrustend, omdat de manipulatie vanuit het wachttorengenootschap nog grotere vormen aanneemt door deze indoctrinatie. Het is om onpasselijk van te worden…

These Jehovah’s Witness 2018 “Be Courageous” Propaganda Videos Are Disturbing 

(15-02-2018; Jehova Getuigen nieuws)


Waar gaat het geld van verkoop koninkrijkszaal naar toe?

In de krant stond: “Jehova’s na 40 jaar weg uit pand aan Flevostraat” Het pand staat te koop; vraagprijs € 725.000,00. De vertrekkende leden gaan met een andere groep Jehovah’s Getuigen in Amersfoort verder. De organisatie van Jehovah’s Getuigen (JG) heeft heel veel vastgoed in beheer. Onder andere koninkrijkszalen. In Nederland zijn dat er al honderden. Het geld voor deze panden is hoofdzakelijk opgebracht door Jehovah’s Getuigen in Nederland. Het meeste zal betaald zijn door de plaatselijke JG, die ook verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Het wachttorengenootschap – de juridische eigenaar – heeft helemaal niks betaald.

Juridisch eigenaar van koninkrijkszalen is wachttorengenootschap

Normaal gesproken zou de opbrengst van zo’n verkoop op z’n minst ten goede moeten komen aan de plaatselijke groep, dan wel aan de landelijke groep. Eigenlijk aan de individuele leden, maar dat laat ik maar even buiten beschouwing. Ik denk echter niet dat dit gaat gebeuren. Het geld zal waarschijnlijk (ik maak een voorbehoud voor als een JG kan laten zien dat ik ongelijk heb) naar de rijk gevulde kas van het wachttorengenootschap in Amerika gaan. De juridische eigenaar van koninkrijkszalen – wereldwijd – is namelijk het wachttorengenootschap (WTG).

Het is te verwachten dat in de komende jaren in veel landen het aantal JG verder zal afnemen. Dat betekent dat er minder koninkrijkszalen in gebruik zullen zijn en dat betekent weer meer inkomsten voor het wachttorengenootschap. Het gebeurt wel allemaal onder de noemer “voor Jehovah”. Daarmee worden de leden stil gehouden. Slim systeem hoor… (10-01-2018; Jehova Getuigen nieuws)

24 reacties

 1. Wachttorenkijker Wachttorenkijker 29/07/2016
  • Jim Coert" 30/01/2018
 2. Annonim 16/12/2016
  • Wachttorenkijker Wachttorenkijker 16/12/2016
   • Johannes Padok 14/08/2017
    • Jim CoertJack 24/12/2017
  • Thirsa Noevers 16/12/2016
  • Katja 29/07/2017
   • Lily de hrij 16/08/2017
 3. Marco Jansen 07/04/2017
  • Wachttorenkijker Wachttorenkijker 11/04/2017
   • Marco Jansen 11/05/2017
 4. Rob 08/08/2017
  • Wachttorenkijker Wachttorenkijker 08/08/2017
  • Marco Jansen 20/06/2018
 5. Tjeerd 18/12/2017
  • Jim CoertJack 24/12/2017
 6. Frits van Pelt 05/01/2018
 7. Roger geerts 14/02/2018
  • Wachttorenkijker Wachttorenkijker 15/02/2018
 8. Roger Geerts 20/02/2018
  • Wachttorenkijker Wachttorenkijker 21/02/2018
 9. egbert 25/02/2018
 10. Nicolette 24/06/2018

Voeg uw reactie toe

Translate »