Na 50 jaar uit de organisatie!

Na 50 jaar uit de organisatie! Is het mogelijk om na 50 jaar of langer lid te zijn geweest van de organisatie van Jehovah’s Getuigen (JG) er uit te stappen. Ja, dat kan! Eenvoudig is het niet, want zo’n lang leven in een zo besloten gemeenschap laat je niet zomaar achter.

Na 50 jaar uit de organisatie!Hoe langer iemand in het systeem van het wachttorengenootschap (WTG) gevangen zit, hoe moeilijker het is om daar uit te komen. Dat is direct maar een pleidooi om er zo snel mogelijk uit te stappen of helemaal niet toe te treden tot deze sekte, die het het leven van volgelingen zo zwaar bepaalt.

Deceptie als blijkt dat het gebaseerd is op leugen en bedrog

Er zullen ongetwijfeld veel aansprekende voorbeelden zijn van oudere Jehova Getuigen die de ingrijpende stap uit de organisatie gezet hebben. Mensen die er achter komen dat ze verreweg het grootste deel van hun leven aan iets besteed hebben waarvan men dacht dat de Ware God er bij betrokken was. Men deed dingen wel, of juist niet, en geloofde (o.a. eeuwig leven) wat het wachttorengenootschap leerde en oplegde alsof dat van God afkomstig was. Wat een deceptie is het dan als blijkt dat het allemaal gebaseerd is op leugen en bedrog. Veelal hartverscheurend.

Vandaag las ik deze Engelstalige ervaring van een bijna 50-jarige zoon van een Jehovah’s Getuige echtpaar. Zijn vader van 80 heeft na ruim 50 jaar ontdekt – zoals zovelen – dat “het een oplichterij en een sekte is”. Wat volgde waren tranen en spijt van de weg die gegaan is, inclusief wat kinderen en kleinkinderen aangedaan is, als gevolg van de leringen van het wachttorengenootschap. De schrijver vertelt: “Mijn vader barstte in tranen uit en vertelde me dat het hem zo spijt dat hij onze jeugd heeft verpest”. Wat rest is puinruimen en geliefden, die het nog niet zien, helpen deze sekte te verlaten, hoe pijnlijk dit ook is.

Na 50 jaar uit de organisatie!

Mijn 80-jarige vader heeft me net verteld dat hij niet meer in ‘de waarheid’ gelooft

Ik ben bijna 50 en ik ben geboren in de JW’s en ik ging niet meer naar vergaderingen toen ik 15 was en verhuisde toen ik 16 was. Mijn ouders zijn 50 jaar altijd erg strenge en standvastige JG geweest. Mijn vader vertelde me gisteravond dat hij veel online onderzoek heeft gedaan en nu kan hij zien dat het een oplichterij en een sekte is. En hij is vooral boos en woedend over de Australische Royal Commission Into Child Abuse en de uitbetalingen die de organisatie doet. Mijn broer is een JG, hij is getrouwd met een JG, ze hadden 2 kinderen en nu hebben die ook 2 kinderen. Dus 4 generaties.

Ikzelf en mijn zus verlieten het huis en de organisatie toen we nog heel jong waren en we hebben ons leven geleefd. Ik ben nooit erg dicht bij mijn familie geweest, maar mijn zus wel. Ik ben verscheurd tussen het gevoel van extase dat hij wakker is geworden en het ontdaan zijn over mijn moeder, die de afgelopen 50 jaar de goede JW-vrouw is geweest. Hij probeert haar er ook uit te krijgen … mijn arme moeder weet niets anders … al haar vrienden zitter er in en het is alles wat ze kent.

Ik hoop echt dat mijn nichtjes en neefje ook wakker worden, voordat ze het leven van hun jonge kinderen ruïneren met deze rotzooi … elk advies of woorden van wijsheid zou enorm gewaardeerd worden. Of moet ik er gewoon helemaal buiten blijven? Mijn vader barstte in tranen uit en vertelde me dat het hem zo spijt dat hij onze jeugd heeft verpest. Ik heb me in mijn jeugd verbitterd en boos gevoeld over veel dingen die ik heb gemist, maar wat geweest is, is geweest.


Na 50 jaar uit de organisatie!

Na 50 jaar uit de organisatie!

Geef een reactie

Translate »