Vastgoed van Jehova Getuigen

Vastgoed van Jehova Getuigen is zeer omvangrijk. Als we de organisatie van Jehovah’s Getuigen, geleid door het wachttorengenootschap, financieel bekijken, valt uiteraard het enorme bezit aan gebouwen op. De vastgoedportefeuille zegt iets over de financiële positie van de organisatie. Die heeft inmiddels (sinds september 2016) haar splinternieuwe hoofdkantoor in het buitengebied van de staat New York, in Warwick.

De aankoop van de grond en de nieuwbouw, met behulp van talloze vrijwilligers die dachten voor Jehovah God aan het werk te zijn, moet volgens berichten zo ongeveer 110 miljoen dollar gekost hebben. Dat lijkt veel, maar is nog geen 10% van de opbrengst die verwacht wordt nadat al het vastgoed van Jehova Getuigen in de dure metropool New York verkocht zal zijn. Inmiddels zijn ze al een flink eind op weg. Dit blijkt uit dit overzicht van wat verkocht is, nog te koop staat en nog niet te koop staat.

Indrukwekkende lijst vastgoed Jehovah’s Getuigen in New York

Het is een indrukwekkende lijst. Eigenlijk is het een onthutsende lijst. Hoe is het mogelijk dat men zoveel aan bezittingen heeft weten te vergaren? Uiteraard zijn daar diverse verklaringen voor. Bijvoorbeeld het vrijgesteld zijn van belastingen, o.a. op hun vastgoed, omdat men een religieuze organisatie is. Daarnaast heeft het wachttorengenootschap (WTG) altijd kunnen beschikken over vakbekwame mensen, die vrijwel gratis werken aan het constant vermeerderende vastgoed.

Nog een verklaring is dat men, weer geholpen door zeer goedkope arbeidskrachten en het onbreken van belastingaanslagen, altijd goed verdiend heeft aan de enorme hoeveelheid lectuur die geproduceerd is. De laatste jaren is dat overigens flink teruggelopen en daarmee was de kaspositie van de organisatie van Jehovah’s Getuigen (JG) kennelijk niet meer zo florissant. De website jwsurvey.org besteedt daar met enige regelmaat aandacht aan.

Jehova Getuigen kopen gebouw in 1975

Op de vastgoedlijst van Jehovah’s Getuigen valt mij direct het uit de jaren 1920 stammende hotel “The Towers” op. Een mooi gebouw met een rijke historie. Het werd voor een bedrag van bijna 2 miljoen dollar aangekocht in 1975! Huh…, ja, in 1975! Maar…, dat was toch het jaar dat, volgens de lectuur van het WTG, Armageddon zou komen? Dan ben je toch niet bezig met aankoop van gebouwen? Dan wacht je toch even op wat er gebeuren gaat? Na Armageddon zouden zo’n beetje alle gebouwen leeg staan! Alleen de JG blijven immers over, zo luidt de leer van het WTGDaar begrijp ik dus helemaal niks van!

Overal verkochten goedgelovige WTG-aanhangers, die onterecht dachten dat ze Jehovah God dienden, hun bezittingen in de overtuiging dat Jehovah voor hen zou zorgen in het aanstaande paradijs, maar de leiding wist ondertussen wel beter. Die ging vrolijk verder met het investeren van de grote hoeveelheid geld. Dat geld kwam in die dagen uit vooral de verkoop van al dat gebrabbel op papier. Wat mij betreft is dus juist díe aankoop in 1975 zo vreemd.

Terugkijkend naar alles wat er in die tijd gezegd en geschreven is (ik zat er middenin, was 13 jaar in 1975) was dit zo ongeveer het laatste wat men moest doen in die tijd, volgens hun eigen woorden. Als er werkelijk zoveel vertrouwen was geweest dat in dat jaar het paradijs heel nabij was, dan had men dit niet gedaan. Dan had men nog meer zielen proberen te “redden” en verder rustig afgewacht op wat er allemaal gratis in gebruik genomen zou kunnen gaan worden. Maar kennelijk had de onzin verkondigende leiding daar niet zoveel vertrouwen in als de gewone Jehova Getuige.

Organisatie van Jehovah’s Getuigen is enorm rijk

De organisatie van Jehovah’s Getuigen is enorm rijk, in ieder geval als het om gebouwen – vastgoed – gaat. Bedenk dat wereldwijd alle congreshallen, bijkantoren en koninkrijkszalen officieel eigendom zijn van de organisatie, hoewel de plaatselijke leden voor alle kosten betaald hebben en dat zullen blijven doen. Wat een geweldig bedrijf is het toch… Alle kosten worden betaald door de leden en de top wordt zonder slag of stoot eigenaar van wat er geproduceerd wordt.

Dat betekent wel dat het geld van de organisatie van Jehova Getuigen voornamelijk in “stenen” zit en daar is het nog niet zomaar uit als je het nodig hebt. Nu is het kennelijk al enige jaren wel nodig dat er meer geld gegeneerd wordt. Er moet dus vastgoed verkocht worden, niet alleen in New York, maar wereldwijd. Het geld wat daaruit komt, komt ten goede van het hoofdkantoor. Het gaat naar het wachttorengenootschap, in Narwick, Verenigde Staten.

Tegenvallende financiële resultaten Jehova Getuigen opgevangen

De tegenvallende financiële resultaten van de organisatie van Jehova Getuigen zijn voorlopig opgevangen met de nodige bezuinigingen en de berg geld die voorkomt uit al die vastgoeddeals. Het vastgoed van Jehova Getuigen zorgt voor cash. Dat neemt niet weg dat het continu vragen om geld vanuit de eigen leden gewoon doorgaat. De gewone Jehova Getuige moet denken dat zijn of haar financiële bijdrage onmisbaar is. Niet alleen voor de exploitatie van het WTG, maar ook voor de “goedkeuring van Jehovah” op dit gebied.

Ik blijf daarom krachtig en vaak waarschuwen tegen de organisatie van Jehovah’s Getuigen. Net als de Scientology kerk is het gewoon een bedrijf. Maar dan met wat andere “spelregels” dan voor normale bedrijven gelden. Belastingvoordeel, arbeid gratis of tegen zeer lage kosten, in de schoot geworpen vastgoed. Het draagt allemaal bij aan de rijkdom van het wachttorengenootschap. Hoe lang nog? is de vraag. Gezien de sterk verbeterde kaspositie en de giften van de leden, zal dat nog wel even zo blijven, ben ik bang. Dat is geen prettige gedachte.

Jehovah’s Getuigen en hun bijdrage aan de maatschappij

Zoveel geld verdienen over de rug van de maatschappij, o.a. door al dat belastingvoordeel, en dan zo ongeveer niks maatschappelijks terug doen. Dat tekent de mentaliteit van de organisatie. Daarover wordt regelmatig wat gezegd in de media. Bijvoorbeeld in dit bericht, dat verband houdt met de vastgoed verkopen in New York.


Vastgoed van Jehova Getuigen

Vastgoed van Jehova Getuigen

5 Reacties

  1. Pingback: waakzaamheid en oprechtheid in de leer van de bijbel – HOE kan ik voor altijd leven 19/02/2020
  2. stefan 23/07/2018
    • Wachttorenkijker 23/07/2018
      • s de jong 27/09/2018
  3. olke 05/06/2017
  4. Q. Kroeze 22/04/2017

Geef een reactie

Translate »