Jehovah’s Getuigen Nieuws – 26

Jehovah’s Getuigen Nieuws – 26. Inmiddels zou de titel moeten zijn: Wachttorengenootschap Verenigde Staten eigenaar van koninkrijkszalen Jehovah’s Getuigen in Nederland.


Waar gaat het geld van verkoop koninkrijkszaal naar toe?

Dit bericht is al eerder geplaatst. Ik heb verplaatst vanwege dit bericht in het Algemeen Dagblad. Het gaat om de verkoop van een in 1998 gebouwde koninkrijkszaal in Zoetermeer. Ook hierbij is de vraag: waar gaat de winst van de verkoop van dit gebouw naar toe?


Jehovah’s Getuigen in Amersfoort

In de krant stond: “Jehova’s na 40 jaar weg uit pand aan Flevostraat” Het pand staat te koop; vraagprijs € 725.000,00. De vertrekkende leden gaan met een andere groep Jehovah’s Getuigen in Amersfoort verder. De organisatie van Jehovah’s Getuigen (JG) heeft heel veel vastgoed in beheer. Onder andere koninkrijkszalen. In Nederland zijn dat er al honderden. Het geld voor deze panden is hoofdzakelijk opgebracht door Jehovah’s Getuigen in Nederland. Het meeste zal betaald zijn door de plaatselijke JG, die ook verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Het wachttorengenootschap – de feitelijke eigenaar – heeft helemaal niks betaald.

Feitelijke eigenaar van koninkrijkszalen is wachttorengenootschap

Normaal gesproken zou de opbrengst van zo’n verkoop (verkocht op 17-09-2018 voor € 665.000,-) op z’n minst ten goede moeten komen aan de plaatselijke groep, dan wel aan de landelijke groep. Eigenlijk aan de individuele leden, die hebben het bedrag immers “opgebracht” in al die jaren. Maar dat laat ik maar even buiten beschouwing. Ik denk echter niet dat dit gaat gebeuren. Het geld zal waarschijnlijk (ik maak een voorbehoud voor als een JG kan laten zien dat ik ongelijk heb) naar de rijk gevulde kas van het wachttorengenootschap in Amerika gaan. De feitelijke eigenaar van koninkrijkszalen – wereldwijd – is namelijk het wachttorengenootschap (WTG).

Koninkrijkszaal opgedragen aan Jehovah

Het wachttorengenootschap stelt namelijk dat alles toebehoort aan Jehovah. Een koninkrijkszaal wordt aan Jehovah “opgedragen”. Aangezien het WTG de enige vertegenwoordiger is van Jehovah op aarde, komt dus alles toe aan het wachttorengenootschap. Op hun website is daarover dit te vinden:

Een Koninkrijkszaal is een gebouw dat is opgedragen aan Jehovah. Daarom is het gebouw nooit eigendom van een persoon of gemeente, hoe het ook officieel geregistreerd staat.

Veelal is een koninkrijkszaal in Nederland ondergebracht in een stichting. Zie KvK-overzicht. Maar dat maakt volgens de verklaring van het wachttorengenootschap dus helemaal niks uit. “Hoe het ook officieel geregistreerd staat”, de koninkrijkszaal ís van de organisatie van Jehovah’s Getuigen, gevestigd in Warwick, New York, Verenigde Staten. Dat betekent in de praktijk: als het gaat om zeggenschap en geld, dan heeft het wachttorengenootschap in de VS het voor het zeggen, wat er ook in ons land voor wetten gelden. Kan dat zomaar? Het lijkt er op… Zeker als niemand er iets van zegt.

Stichting Koninkrijkszaal Flevostraat 12 Amersfoort

De in 2018 verkochte Koninkrijkszaal Flevostraat 12 Amersfoort was ondergebracht in de Stichting Koninkrijkszaal Flevostraat 12 Amersfoort (KvK.nr. 41188189). Die stichting bestaat nog, hoewel het pand er niet meer is. Ik ben benieuwd naar het financieel verslag van deze stichting, met name over 2018. De KvK-inschrijving brengt mij op dat gebied niet verder. Daar staat bij: “financiële informatie, zoals de balans, winst- en verliesrekening en toelichting. Niet beschikbaar voor deze inschrijving.

Wie kan deze informatie verstrekken? Met name met feitelijke informatie over waar het batig saldo naar toe is gegaan?

Aantal koninkrijkszalen zal afnemen

Het is te verwachten dat in de komende jaren in veel landen het aantal JG verder zal afnemen. Dat betekent dat er minder koninkrijkszalen in gebruik zullen zijn en dat betekent weer meer inkomsten voor het wachttorengenootschap. Het gebeurt wel allemaal onder de noemer “voor Jehovah”. Daarmee worden de leden stil gehouden. Slim systeem hoor…

(10-01-2018; Jehova Getuigen nieuws; update 4-5-2020)


Jehovah’s Getuigen Nieuws – 26

Waar gaat het geld van verkoop koninkrijkszaal naar toe?

7 Reacties

 1. ad 10/07/2021
 2. Frits 24/06/2020
 3. Frits 04/06/2020
 4. dirk 01/05/2020
  • Wachttorenkijker 01/05/2020
   • Alfons 22/03/2022
  • Wachttorenkijker 02/05/2020

Geef een reactie

Translate »