Jehova Getuigen verlaten, hoe kan dat?

Hoe kun je Jehova Getuigen verlaten? Stel je voelt je ongelukkig als Jehova Getuige (JG), dan zijn er feitelijk twee mogelijkheden:

 1. Zorg dat je weer gelukkig wordt binnen de JG. Alleen als het je lukt om niet verder na te denken en precies te doen en te geloven wat er gezegd wordt, kan zoiets misschien slagen. Voor een beperkt aantal mensen werkt het als ze er 100% voor gaan. Het lijkt de makkelijkste weg, maar op de lange duur is het dat zeker niet. Het ongelukkig zijn zal af en toe of vaak de kop op blijven steken.
  .
 2. Zorg dat je los komt van de organisatie van Jehova Getuigen en haar leringen en regels. Dat is in begin de moeilijkste – zwaarste – weg, maar op de langere termijn is uittreden absoluut het beste. Dat zeg ik uit eigen ervaring en die weg behandel ik op deze website.

Hoe kun je de organisatie van Jehovah’s Getuigen verlaten?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoe iemand de sekte Jehovah’s Getuigen verlaten kan en dus ook niet op de vraag: Hoe kan ik iemand helpen om Jehovah Getuigen te verlaten? Voor elk individu is het proces anders. Elk mens heeft andere achtergronden, gedachten, emoties, angsten, kennis, mate van twijfel en verwachtingen. Wat de een belangrijk vindt, komt bij een ander wellicht niet eens ter sprake. Een standaardprocedure is dus niet te geven, maar wellicht biedt het volgende wat houvast.

Wees bereid om álles, maar dan ook echt álles, wat je geleerd hebt via het wachttorengenootschap (WTG) te onderzoeken of het waar is of niet, dus ook het bestaansrecht van de JG en de claim van het WTG dat het Gods organisatie is. Daarover is heel veel te vinden op deze website en elders op internet of praat met iemand buiten de JG. Dit kan flink wat tijd en moeite kosten, afhankelijk weer van wat iemand wil weten, de mate waarin de indoctrinatie is doorgedrongen en hoe snel je iets anders wil aanvaarden.

De leer van de Jehovah’s Getuitgen is zo beperkt en zo fout

Omdat de leer van de JG zo beperkt en zo fout is, maar er wel zwaar ingestampt is, word je compleet door elkaar geschud. Het is nogal wat als je verteld wordt dat het WTG níet Gods organisatie is en dat wat er geleerd wordt helemaal niet van God afkomstig is. Dat doet zeer en zorgt voor grote verwarring en zelfs desoriëntatie. Wees bereid om dit proces te doorlopen als je niet meer ongelukkig wilt zijn binnen de JG. Onderzoek het zelf, want het is belangrijk dat je zelf tot die conclusie komt en die aanvaardt. Het zomaar overnemen van iemand anders mening of bewijsmateriaal is onvoldoende. Je moet je die eigen maken om in de toekomst zeker te zijn dat je de goede beslissing hebt genomen.

Familieleden en vrienden binnen Jehova Getuigen

Wees op voorhand bereid “pijn” te leiden, want in de meeste gevallen gaat het verlaten van de Jehova Getuigen daarmee gepaard. Ook hier is het echter weer voor iedereen anders, maar wees er op voorbereid. Heb je familie of vrienden bij de JG? Dan is de kans groot dat jouw vragen of uittreden voor grote problemen gaat zorgen. Het kan ook zijn dat dierbaren juist geholpen zijn met wat je zegt en doet. Het is – door o.a. dreigen met sancties – niet gebruikelijk bij de JG om twijfel en onwaarheden te bespreken met elkaar, zelfs niet met familie. Het excommunicatie-zwaard hangt altijd boven de partijen.

Ik (Wim) moest mijn vader en moeder, die toen ook nog JG waren, gaan vertellen wat ik allemaal ontdekt had en toen bleek ineens dat zij al langer twijfels en vragen hadden. Dat was een verademing om te horen en samen zijn we toen het moeilijke proces doorgegaan en hebben we gezamenlijk de organisatie van Jehova Getuigen verlaten.

Afbreken van het JG-bouwwerk en opnieuw beginnen

Hoe het Jehova Getuigen verlaten er voor iemand uitziet, kan zeer verschillend zijn, maar in ieder geval geldt voor iedereen dat het beste resultaat behaald wordt als het JG-bouwwerk helemaal, tot op de “schone grond”, wordt afgebroken. Daarna kun je pas echt opnieuw beginnen. Ikzelf moest eerst zien wat er allemaal niet klopte om dat deel te kunnen afsluiten. De JG-bril moest af en toen kon ik pas openstaan voor echte Bijbelstudie (kijk daarvoor eens naar Vlichthus).

Toen kon ik gaan leren en beseffen dat ik als JG zo beschamend weinig wist van de Bijbel en Gods Heilsplan, terwijl ik dacht dat ik alles wist, ja zelfs “de waarheid” had. Dan nog heb je veel last van oude gedachten, maar door steeds te zeggen dat je echt helemaal opnieuw wil beginnen, kom je daar vanaf. Het is een proces en zoiets kost tijd, aandacht en moeite. Dit doe je niet even tussendoor! Het doet pijn, maar dat doet krijgen van tandjes bij een kind ook. En ook dat is noodzakelijk om verder te komen in het leven.

Ongelukkig zijn als Jehova Getuige komt veel voor

Ongelukkig zijn als Jehova Getuige komt veel voor. Bedenk dat het niet hoeft. Je kunt er vanaf komen en het liefst via de route die het beste resultaat voor lange tijd oplevert. Word bevrijd! Het kost misschien veel moeite en verdriet, maar dat is het absoluut waard. Wij hebben vooral in 1995 een zware tijd meegemaakt, maar nog steeds zijn we blij dat we dat hebben mogen meemaken en dat wij de organisatie van Jehova Getuigen verlaten hebben. Het heeft ons bevrijd van het juk van de slavernij van het wachttorengenootschap. Het heeft de JG-bedekking van de Bijbel opgeheven en ons tot persoonlijk geloof in de Here Jezus Christus gebracht. We zijn niet langer lid van een menselijke aardse organisatie, maar van het Organisme: het Lichaam van Christus, Zijn Gemeente.


Zie ook het artikel “Terugtrekken uit de organisatie” op deze website.


Jehova Getuigen verlaten, hoe kan dat?

Jehova Getuigen verlaten

13 Reacties

 1. Carine 05/01/2020
 2. egbert 07/08/2018
 3. Frits van Pelt 06/02/2018
 4. Mario Vinckier 16/01/2018
  • Vera Pynebrouck- Mortelez 13/11/2019
 5. tonny otten 04/01/2018
  • Wachttorenkijker 04/01/2018
   • Mario Vinckier 16/01/2018
    • N Godtschalk 14/01/2019
  • Jim 13/02/2018
   • Vera Pynebrouck- Mortelez 13/11/2019
 6. Marco Heringa 22/08/2017
 7. Marco Heringa 22/08/2017

Geef een reactie

Translate »