Ken uw geschiedenis

Ken uw geschiedenisDit boek – 30 jaar in de greep der Jehova-getuigen – zou elke (potentiële) Jehova Getuige moeten lezen. Ken uw geschiedenis!

William Schnell (1905-1973) beschrijft in dit boek uit 1956 (Nederlandse vertaling door Th. Delleman) hoe zijn leven gedurende 30 jaar in de organisatie van Jehovah’s Getuigen er uit zag. Hij begon in Duitsland, net na de Eerste Wereldoorlog. Na een uiterst actieve periode in de opbouw van de JG in Duitsland verhuisde hij in 1927 naar de VS. Hij wilde zich volledig in zetten voor het wachttorengenootschap. Dat stond toen onder leiding van Rechter Rutherford.

Commerciële autoritaire organisatie van Jehova Getuigen

De periode onder J.F. Rutherford is van groot belang bij het begrijpen van de huidige structuren en denkwijzen binnen de JG. De auteur van dit boek beschrijft op indringende wijze hoe onder leiding van de Rechter er een autoritaire organisatie werd ontwikkeld. Macht en manipulatie waren kennelijk nodig om er een commerciële organisatie van te maken. Er is veel geld verdiend over de ruggen van hardwerkende gewone mensen. Die dachten dat ze in Gods organisatie terecht waren gekomen. Dat dit beslist niet het geval was, wordt pijnlijk duidelijk in dit boek.

Willam Schnell geeft inzicht hoe de klassenstructuur binnen de organisatie tot stand kwam en waar het zich voortdurend afzetten tegen anderen vandaan kwam. Hij schetst een onthutsend beeld van de organisatie die actief streeft naar een Nieuwe Wereld Maatschappij, waarbij het voornaamste kenmerk absolute gehoorzaamheid aan de leiding is. Ken uw geschiedenis

De Bijbel op grove wijze misbruikt

De schrijver laat ook zien hoe de Bijbel op een grove wijze misbruikt werd om allerlei activiteiten en leringen te rechtvaardigen. In 1931 resulteerde dit in het uitroepen van de naam Jehova’s Getuigen voor de organisatie, gekoppeld aan de leer dat deze groep de plaats van Israël, als vrouw van Jehova, ingenomen had. Voor redding moet de mens daarom bij de JG zijn. Helaas is deze boodschap niet conform wat de Bijbel leert, maar de JG hebben zich daar nooit aan gestoord. Ze volharden in dwaalleren.

Schnell was lange tijd hooggeplaatst in de organisatie. Veel energie en intelligentie legde hij in zijn werk voor het WTG. Het is intrigerend te lezen hoe hij lange tijd worstelt met zijn bezigheden voor het WTG. Maar er toch zo lang over doet om er los van te geraken. Uiteindelijk kwam hij los van het verwerpelijke systeem. Dat ging bepaald niet zonder slag of stoot. Hij moest diep gaan om vrij te zijn van de slavernij van het WTG. Hij besluit zijn boek dan ook met:

Laat mijn leven van slavernij u tot waarschuwing zijn!
Ik had dertig jaar nodig om vrij te komen.

PDF boek “30 jaar in de greep der Jehova-getuigen”

EPUB boek “30 jaar in de greep der Jehova-getuigen”

Ken uw geschiedenis

3 Reacties

  1. Johan M 25/12/2018
  2. elisabeth 23/08/2016
  3. Ernst van Olffen 15/01/2016

Geef een reactie

Translate »